19. Juni 2010

Karaman

Karaman (il)
Git ve: kullan, ara
Bu madde Karaman il sınırları içindeki tüm bölgeyi kapsamaktadır. Başlığın diğer anlamları için Karaman (anlam ayrım) sayfasına gidiniz.

Karaman, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ilin adıdır.




Flag of Turkey.svg Karaman ili
Karaman ilinin  konumu
İdarî Teşkilat
Karaman districts.png
Vali: Fatih Şahin
İstatistikler
Nüfus 226.049[1]
― Şehir nüfusu 147.210[1]
― Köy nüfusu 78.839[1]
Yüzölçümü 9.237 km²
Nüfus yoğunluğu 24.56 kişi/km²
Genel bilgiler
Bölge İç Anadolu Bölgesi
Alan kodu 0338
Valilik Web sitesi karaman.gov.tr
COĞRAFİ YAPI

Karaman 37.11 kuzey enlemleri, 33.15 doğu boylamları arasında İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1033 metredir. Yüzölçümü 9.237 km2’dir. Merkez il nüfusu 147 bindir.

Toplam nüfus ise 226 bindir. Yüzölçümü bakımından Türkiye genelinde 34. Merkez ilçe nüfusu bakımından 27 ilden büyüktür.

İklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Son yılların yağış ortalaması 350 mm’dir.

Karaman genelde ova görünümündedir. Ova merkez ilçenin kuzeyindedir. Ovanın yüzölçümü 1400 km2’dir. Ovanın doğu ve güney bölümü alüvyonlu toprakla batı ve kuzey batı bölümü kolüvyol toprakla kaplıdır.

Son yıllarda yapılan gölet ve sulama kanalları ile tarıma daha bir canlılık gelmiştir. Ovada kuru tarım yapılan bölümlerde tahıl türleri, sulu tarım yapılan bölümlerde ise sanayi bitkileri yetiştirilir.

Anadolu’da medeniyetin gelişim safhalarında Karaman bulunduğu yer itibarıyla önemli bir tarım ve hayvancılık merkezi geçit yeri olmuştur.

Hititler bütün komşularıyla münasebetlerinde Konya-Karaman yolunu takip etmişler. İranlılar ise Yunanistan’a olan seferlerinde ve İskender seferinde Karaman ovasından geçerek Suriye’ye ulaşmışlardır. Seferlerin buradan yapılmış olmasının sebebi Karaman’da bu devirde münbit bir arazi ve gelişmiş bir tarım hayatının bulunmasıdır.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Karaman ist eine Provinz der Türkei, mit der gleichnamigen Hauptstadt Karaman. Der Name stammt vom persischen Kerman.

Die Provinz hat 226.049 Einwohner (Volkszählung 2007) auf einer Fläche von 8.816 km². Sie grenzt im Südwesten an die Provinz Antalya, im Süden an Mersin und im Norden an Konya.

Die Einwohnerdichte beträgt 25,63 Einwohner/km².

Karaman ilinin  konumu


Inhaltsverzeichnis

Geschichte

Sehenswürdigkeiten

Die Walderholungsstätte von Gökçe, die Maraspoli-Höhle, die Burgen von Karaman, Ermenek (Firan) und Mennan, die Medressen von Hatuniye, Emir Musa und Ibrahim Bey mit Armenküchen und die Tol-Medresse, die großen Moscheen (Ulu Cami) von Gaferyad (Ermenek, Kâzımkarabekir) und Yollarbaşı (Ilisra), die Moscheen von Hacı Beyler, Aktekke (Valide Sultan), Arapzade, Pascha, Dikbasan (Fasih), Akçaşehir, Sipas und Mimar Emir Rüstem Pascha, die Yunus Emre-Moschee und das Derwischkloster, kleine Moschee von Şeyh Çelebi und Akça Mescit, die Armenküche und Türbe von Karamanoğlu, die Bıçakçı-Brücke und die Ala-Brücke, der Brunnen mit sieben Röhren, das Karaman-Museum, Can Hasan Höyük-Zentrum - Alçatıköyü, Binbirkilise am Karadağ mit den Zentren Madenşehir und Üçkuyu.

Lokale Feiern

in Karaman:

  • Kultur- und Kunstwoche - 5.-12. Mai
  • Gedenktag von Mader'i Mevlana - 10. Dezember
  • Sprachfeierzeremonien - 13. Mai
  • Provinzfeierzeremonien - 21. Juni

in Kazım-Karabekir:



Quelle:
wikipedia.org
Google map

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen